måndag 28 februari 2011

Att skriva texter!

Halloj!

I dag har vi analyserat låttexter tillsammans med Jörgen. Vi har utgått ifrån form och innehåll. Vi har tittat på långa och korta rader samt stavelser och klang i texten. Vi undersökte var betoningarna låg och var texten tog en vändning eller var mest intressant. Vi letade efter rim...börjerim, inrim eller slutrim. Vidare granskade vi texternas innehåll, vad handlade de om? Vad får man för känsla när man läser texten och är den berättande eller beskrivande?

( Hade kanske varit mer intressant om texterna var mer anpassade efter vårt kommande yrkesval! )

Vi kan tillsammans med barnen analysera texter för att skapa större förståelse för innehåll och handling. Även för att utöka ordförrådet samt klappa stavelser.

I läroplanen för förskplan Lpfö-98 står det under mål för utveckling och lärande att förskolan ska sträva efter att varje barn...

"utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa".(s.10)

söndag 27 februari 2011

Studiegrupper leder vald litteratur!


Hej!

Oj, oj i dag har varit en händelserik dag med mycket roligheter på schemat! Alla studiegrupper har lett olika aktiviteter med övriga kursdeltagare och mycket tips och ideer har vi samlat på oss!

Till att börja med har jag fått ett tips på hur man kan dela in barn i olika smågrupper. Man låter barnen dra varsin lapp ur exempelvis en hatt, på lapparna står det olika djur. Barnen skall sedan gå omkring och hälsa på varandra med sina djurs läten och när man hittar en kompis som låter likadant krokar man arm och hälsar vidare tills man blivit en liten grupp! Bra sätt att dela in barnen, där ingen känner sig orättvist behandlad!

En av grupperna i dag började med att presentera en stor, grön, snäll kompis...nämligen elefanten som inte kunde dansa i takt! (Bra sätt att väcka nyfikenhet hos barnen och fånga deras intresse!) Vi gick i ring runt elefanten och sjöng "Mors lilla Olle..." efter att sången var slut sa en av ledarna att nu var björnen trött och ville sova, varpå en av dem lade sig och sov mitt i ringen. Sedan började vi sjunga "Björnen sover..." Detta var en icke verbal instruktion, man vävde här in övergångarna mella de olika lekarna/sångerna! Smart när man riskerar att tappa barnens koncentaration pga för mycket instruktioner och information.



Vi diskuterade Maries "3- gånger regel", där man helt enkelt sjunger samma text tre gånger. Detta för att texten skall sitta och att alla skall hänga med i eventuella rörelser till. Man kan sjunga "lilla spindel" och "stora spindel"...och variera sig på så vis! När man presenterar nya moment för barnen är det bättre att vara övertydlig och inte skynda!

Vi skulle till en aktivitet välja instrument och ett tips är då att låta barnen välja ett allt eftersom något att pedagogens påståenden stämmer överens med barnet. Exempel..."alla som ätit gröt till frukost idag"...eller "alla som har något grönt på sig i dag"...osv Detta för att det inte skall bli kaos när alla skall välja samtidigt!

Vi fick gå omkring i rummet och spela på våra instrument till musik, vi skulle röra oss till musiken. När musiken stannade skulle vi antingen hitta någon med samma färg på instrumentet eller bilda en grupp med ett instrument av varje färg. I bland skulle vi hoppa till varandra eller smyga osv. Detta kan vara ett bra tillfälle att ge barnen inflytande och låta de bestämma hur alla skall förflytta sig.



En grupp hade temat "känslor". Vi sjöng en känslo-blues och till denna sången valde gruppen att visualisera känslorna med bilder på olika ansiktsuttryck. Detta blir väldigt tydligt för barnen och lättare att koppla ihop känslornas namn med hur man känner sig. Vi diskuterade även hur olika tempo passar till de olika känslorna...exempelvis ledsen och trött passar med ett lite långsammare tempo medan glad eller arg passar med ett snabbare!



Vi som förskollärare har fått lära oss att vi hela tiden måste argumentera och försvara vårt val av yrke. Samma gäller med ämnet estetik eller musik. Vi måste veta och kunna framföra vikten av detta ämne då vi blir ifrågasatta. Många tror att det bara är lek och inget viktigt för barnen mer än att det är roligt. Som ni sett ovan finns det oändligt mycket man kan göra med barnen när det gäller estetik. Årstider, färger, matematik, känslor, samarbete, språket och mycket mycket mer! Så många ämnen och så mycket barnen utvecklar genom dessa sånger och lekar mm.

 Följande står i läroplanen för förskolan Lpfö-98:

"Att skapa och kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer såsom bild, sång och musik, drama, rytmik, dans och rörelse liksom med hjälp av tal- och skriftspråk utgör både innehåll och metod i förskolans strävan att främja barns utveckling och lärande." (s.6)

Vi anser att vi genom att arbeta mycket med musik i förskola/ skola förebygger exempelvis åtgärdsprogram längre fram i barnens utveckling.




onsdag 23 februari 2011

Planering: Studiegrupp leder vald litteratur 1

Hej!

Vi har i dag även planerat inför morgondagens övningar där varje studiegrupp skall leda en aktivitet med stöd från valfri litteratur. Vi kommer i vår grupp ha två aktiviteter med samma tema...nämligen bondgårdsdjur! Den första aktiviteten kommer jag och Anna att ta hand om och den ser ut så här.

Ljudmemory

Vad:
Här är en lek som vi har valt att kalla ljudmemory där barnen använder sina kroppar som spelbrickor och sina röster för att göra ljud.

Hur:
Två barn är ljudletare, memoryspelare. De går ut ur rummet. De andra barnen blir indelade i par och varje par får varsitt ljud. Vi väljer ett tema om bondgårdsdjur, häst, gris, ko, tupp, får, hund, katt, höna, fågel. När alla par fått sitt ljud beblandar de sig i rummet tills en pedagog säger stopp. Då lägger sig alla barn ner på magen. Ljudletarna kommer in och vänder på varsitt barn och lyssnar till ljuden. Är ljuden lika blir det ett par och paret får ställa sig vid väggen. Är inte ljuden lika vänds barnen tillbaka på mage. Två nya barn vänds upp. Leken fortsätter tills alla par har hittats. Då får barnen räkna hur många par de fått.

Varför:
Få beröra varandra på ett naturligt sätt
Minnet tränas
Våga göra ljud
Matematik tränas genom att räkna antal par
Samspel
Känna tillhörighet

Tips och egna reflektioner:
Vid utdelning av ljud kan också en bild visas för att konkretisera djur och ljud. Vi pedagoger delar in barnen parvis och delar ut ljuden istället för att barnen ska bestämma. Detta för att undvika olika meningsskiljaktigheter. Andra ljud än bondgårdsdjur kan vara första frasen i en sång, vilda djur och bokstäver.

Referenser 
Fagius, Gunnel (red.) (2007). Barn och sång: om rösten, sångerna och vägen dit. Lund: Studentlitteratur

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket

Litteraturseminarium 2

Hejhopp!

I dag har vi träffats i studiegruppen för att ha seminarium 2 och diskutera berörd litteratur, nämligen Musikliv. Vad människor gör med musik -och musik med människor av Lars Lilliestam. Som vanligt blev det en givande diskution som gav nya insikter och mycket funderingar att ta med därifrån! Detta är vad vi författade av dagens träff....

måndag 21 februari 2011

Arrangering!

I dag har vi lärt oss att man kan arrangera låtar! Detta innebär att man planerar hur man ska bygga upp låten. Vi sjöng och lyssnade till några låtar som enbart hade några få meningar och som då sjöngs på olika vis. Först kanske enbart melodin spelades, sedan sjöng ett barn solo, tredje gången sjöng några barn tillsammans och så vidare. Vi testade att sjunga kanon och då sjöng vi alla samma låt men började vid olika tidpunkter. Så här fint lät detta:

Vi sjöng "tussi, tussi, tussi lago..." där tre olika verser om tre olika blommor (tussilago, krokus och vitsippa) sjöngs med samma melodi. Vi diskuterade hur man skulle kunna ta med dessa tre blomsorter så att barnen får en bild av hur de ser ut men även får chansen att känna och lukta på dessa. Vidare kan man spinna vidare på ett blom-tema eller så.

Marie visade även i dag en sångbok som hette "pojkaktig sångbok" !!! Namnet reagerade vi på och kanske var det precis vad musikerna ville med det?! I denna sångboken var låtarna lite mer "äckliga" och "mysigt läskiga". Musikerna ansåg att låtarna man spelar och sjunger tillsammans med barnen på skolor och förskolor i dag är så gulliga och detta kanske just eftersom damerna dominerar detta yrke?! Jag anser att denna sångbok borde kallas något annat då jag tror att både pojkar och flickor skulle tycka om dessa låtar där vampyrer suger blod och där det pruttas och så vidare. Jag skulle absolut vilja använda mig av denna boken men skulle passa mig för att prata om titeln. Här finns en länk till denna bok: http://www.itslearning.com/mah/lumaol/pojkaktig/

tisdag 15 februari 2011

musikpussel!

I dag har vi producerat musik digitalt genom att ladda ner ljudfiler från mediabyrån  http://www.multimedia.skolutveckling.se. Här fanns det redan färdiga ljudslingor som jag, Anna och Marie satte i hop till en egen liten melodi där vi även talade till som en reklamsnutt ungefär! Vi valde att kalla denna "Musikpussel-låt" och så här lät den: musikpussel-låt! 

Att använda sig av detta vi lärt oss i dag tillsammans med barnen anser jag vara jätte bra då barnen själva skulle kunna komponera ihop låtar eller lägga in ljud för att exempelvis förstärka en berättelse. Detta skulle med fördel genomföras i smågrupper där barnen fick möjlighet att prova på alla moment! Sara och Katarina gjorde just detta, att lägga in ljud till en berättelse och så här lät det: http://www.aviary.com/artists/scsvensson/creations/katta_och_saras_saga 




måndag 14 februari 2011

Tillverkning av rituella trummor!

Hej!

I dag har varit en kreativ, skapande dag i verkstaden! Vi har tillverkat egna trummor och "regnrör".

Mats är så generös med allt material och detta gör att skaparglädjen infinner sig direkt! Min stora grabb Arvid var med mig i skolan och pysslade för fullt! Här är han in action!!!

Det blev tre trummor och två regnrör för mig och Arvid i dag! Mitt regnrör gjorde jag av ihop tejpad wellpapp, gipsomslag, fylld med ris och små träkulor men innan detta perforerades röret med nubb och småspik för att fördröja ljudet av riset. Jag dekorerade sedan med silkepapper och garn samt vita och turkosa fjädrar (detta för att få en liten indian-känsla). Arvids rör blev dekorerat med guldpapper! Att få göra riktiga trummor med "äkta skinn" tyckte vi var häftigt! Arvid gjorde en rödglittrig med fjädrar och flätat band längst upp...super fin! Här kommer lite bilder på kreationerna...



onsdag 9 februari 2011

Skön feeling!

Var bara tvungen att lägga upp denna sköna bilden från bloggen
holmberg everyday living som ger i alla fall mig en sån där skön känsla från tiden när man hängde nere i replokalen i fritidsgårn!

Redovisning, vetenskapliga artiklar!

Halloj!

I dag har vi redovisat våra vetenskapliga artiklar för varandra. Alla hade jätte intressanta texter och mycket handlade om pedagogers förhållningssätt gentemot ämnet estetik och vikten av ämnet. Även kopplingen mellan musik och läs-och skriv utveckling hos barn diskuterades. Kropp, rörelse och dans samt att koppla samman musik med bilder eller föremål för att tydliggöra diskuterades det med. Som sagt en givande och intressant förmiddag med en del nya insikter!

Vi hade kanske önskat de flesta av oss att få mer konkreta exempel på tillvägagånssätt och strategier hur man skulle kunna använda sig av ämnet Estetik i barngrupp. Marie föreslog att vi skulle skapa ett "bra-att-ha" dokument där vi tillsammans kan lägga in momentplaneringar och förslag på moment, lekar, danser, musik och mycket mer! Bra ide, tyckte vi!

tisdag 8 februari 2011

Röst, Rim & Rytm

I dag har Jörgen Larsson pratat om bland annat röst, rim och rytm. Han ställde först frågan om vi ansåg konst vara viktigt. Vi kom fram till att konst av olika slag ofta spelar en stor roll i människors liv. Skönlitteratur och musik var vad vi i gruppen ansåg spela störst roll för oss. Konst berör och kan förändra en människas liv. Jörgen tog upp hur konst kan ses som något märkvärdigt och snobbigt men bör i stället ses som något positivt som förenar oss. Konst är kommunikation i någon form. Vi letar efter en gemensam förståelse. Människor vill beröra andra, berika, behaga eller röra om!

Vi pratade om dikter, hur de gör att den får en betydelse genom att vi assosierar till olika ord som vi känner igen. Utan ord blir handlingen inte lika självklar, som tillexempel instrumental musik där det lämnas en fri tolkning av handlingen.

Jörgen föreläste om hur ramsor gynnar läsutvecklingen hos barn och får dem att knäcka läskoden. De ser samband mellan ljuden och orden.

Vi pratade om FONEM, vilket inte är det samma som bokstäver utan är själva ljudet. Tillexempel i ordet LÄXA är det fyra bokstäver men fem fonem! L- Ä- K- S- A!

Vi diskuterade hur en och samma mening kan få olika betydelse beroende på var, vilket ord du lägger tyngden tillexempel...

Sara säger att det är roligt att klättra i berg (neutralt)
SARA säger att det är roligt att klättra i berg
Sara SÄGER att det är roligt att klättra i berg
Sara säger att det är ROLIGT att klättra i berg
Sara säger att det är roligt att KLÄTTRA i berg
Sara säger att det är roligt att klättra i BERG...osv

Vi pratade om olika sorters rim tex...

Slutrim...käpp-släpp, målar-stålar
Börjerim...spola spindeln bort
inrim...strimlad biff

Vi klappade takter och kom fram till att de flesta har det i sig men att det finns en del som helt verkar sakna taktkänsla!

Rolig lektion och här ska det komma lite underhållning av ingen mindre än Jörgen Larsson! (när jag har lärt mig hur man lägger in filmer som är sparade på telefonen och inte på minneskortet!)

måndag 7 februari 2011

Dra i gång en låt, och lära ut en sång!

Hejhopp!

I dag har varit en rolig och fartfylld förmiddag med sång, dans och teori varvat! Vi började med att gå igenom HELHETEN, vilket i stort sett betyder att man tutar och kör. Man drar i gång en låt och väntar på att de andra ska haja och haka på eftersom. Marie började med låten..."Gubben Qvist" och vi sjöng med efter några gånger. Barn fattar galoppen fortare än vi och vad det beror på hade vi olika teorier om, kanske att de är mer "här och nu" och inte tänker på en massa andra saker.

Vi pratade om LJUSA OCH MÖRKA RÖSTER Barn har kortare stämband vilket resulterar i en ljusare röst och tvärtom för oss vuxna. Viktigt är att hitta en balans där det känns bra för alla att sjunga och även ett bra tempo som varken är för snabbt eller för långsamt. Vidare frågade Marie om vi talar annorlunda till ett barn än till en vuxen och svaret blev Ja! Man talar ofta mjukare och ljusare. Något att tänka på är att den melodi vi har i det vi säger förmedlar nästan mer än orden. Jag kom och tänka på om vi talar olika till flickor och pojkar?!

Alla kan sjunga! Men alla kanske inte kan bli musikal-artister eller popsnören. Det finns muskler i halsen som går att träna upp men många gånger är det nog vår osäkerhet som gör att vi inte tror att vi kan sjunga. Vi vågar inte av rädslan att det ska bli fel eller låta tokigt. Givetvis skall vi som pedagoger (och föräldrar) uppmuntra och berömma barnen när det gäller sång och musik men kanske inte till vilket pris som helst. Vi kan ju vägleda och visa på andra saker som vi tror barnet skulle tycka om och vara bra på. Vi pratade om de stackare som söker till idol i tron att de kan sjunga jätte bra för att närmsta omgivningen uppmuntrat dem att söka, istället blir de då hånade och nedtryckta. Men alla borde sjunga då det i kroppen bildas endorfiner som gör oss lyckliga inombords, strunt samma hur det låter!

Marie pratade om MOTIV/ OSTINATO, vilket betyder upprepning. Vi sjöng..."bom bom dang dang rada gosch gosch"...vi klappade två gånger på knäna, två på magen, två på axlarna och två på huvudet i takt med denna melodi. Vi sjöng även STÄMMOR, vilket betyder att en del av gruppen sjunger..."bom bom dang dang"... medans de andra sjunger texten... "titta i luften vad som flyger..."

Marie pratade om UNISONT, då alla sjunger tillsammans. Vidare gick hon igenom FRAVIS och HÄRMA/EKO. Detta testade vi och då sjöng först Marie en vers två gånger sedan härmade vi och sjöng lika dant efter henne.

Vi diskuterade att det är viktigt att barnen förstår handlingen i en låttext och kan se helheten. Man kanske kan börja med att läsa texten tillsammans med barnen. En del ord som vi tar för givet kan vara svåra att förstå för ett barn, exempel på detta: helgdagsrock och söndagskjol.

RIMORD är när det helt enkelt rimmar i låttexten. Vi sjöng en rim-sång som hette "tycker du att ägg är gott..." Vi använde oss även av bilder till denna sång för att göra den än mer tydlig och visualisera texten. Detta kan vara bra om man har ett barn med annat modersmål än svenska men även ett bra sätt att tydliggöra för alla barn.

Marie pratade om GLÖMORD där man medvetet byter ut ord i en sång mot något annat för att befästa texten. Barnen reagerar absolut och rättar. Man kan göra det lite tokigt så det blir kul. Ett annat tips är att börja lära barnen refrengen i en låt och sedan ta verserna eftersom. Här sjöng vi om häxan som glömt smörja sin kvast och fick ta båten i stället.

RÖRELSER eller TECKEN är något som också gör texten mer levande och tydlig. Rörelser är mer sådana som man gör till exempelvis "krockodilen i bilen medan tecken eller tecken som stöd är just som det låter ett stöd. Du tecknar inte alla ord utan vissa utvalda. Detta kan vara en bra hjälp för vissa barn in behov av särskillt stöd men även här för de barn med svenska som andraspråk. Marie har dock upplevt att många barn glömmer av att sjunga och bara koncentrerar sig på att teckna och då får man kanske lägga tecknandet på is ett tag. Man kan återuppta det igen efter ett tag, helt enkelt laborera med detta lite. Kan också vara bra att tänka på att det kan vara svårt att hinna med att teckna till vissa upptempo- låtar.

Viktigt att tänka på att variera sig under sin musikstund med barnen! Kan bli långtråkigt och jobbigt att bara sitta ner och sjunga under en längre stund. Väv in lite rörelse- lekar och dans. Glöm inte att ha roligt!!!

Här kommer lite smakprov på dagens bravader! Enjoy!












söndag 6 februari 2011

Tillverkning av ljudverktyg!



I dag har vi varit kreativa i verkstaden och tillverkat våra egna ljudverktyg, detta var mycket skoj! Jag skapade en marackas av ett avsågat plaströr som jag fyllde till hälften med makaroner. Sedan slog jag in den i limegrön tapet och finlirade utsidan lite så den skulle locka barnens nyfikenhet. Vidare gjorde jag en slags bjällra av kapsyler som jag trädde på en pipränsare, dessa fästes i varsin ring som var förankrade på en blåmålad träbit. Tyvärr lät den inte så mycket som jag hoppats därför att pipränsaren var för tjock! Så här fina blev dem iallafall!


Efter att vi skapat och varit kreativa i verkstaden samlades vi alla i musiksalen där vi visade upp och spelade på våra instrument. Vi skickade runt dem för att få prova varandras. Vi fick lära oss att använda marackas på olika vis, det är inte bara att skaka utan krävs lite kunskap om teknik. Vi fick lära oss lite nya sånger som kan vara roliga att spela instrument till i barngrupp, som till exempel: "Vi sitter här och spelar aaaha" och även en sång där man räknar samtidigt. Marie gav oss goda råd och en del tips på tillexempel att det kan vara bra att förbereda barnen på att de snart skall få lämna tillbaka sina instrument i en sångsamling. Detta är nämligen inte alltid så roligt. Här kommer lite smakprov på hur sångerna lät:




Något många pedagoger skyller på när de inte vill hålla i musikstunder med barnen är att de inte har några bra låtar att låta barnen spela till eller att de inte vet någon musik som passar ihop med förskolans instrument. Detta är knasigt då all musik går att spela till och använda! Det är endast våra hämningar som begränsar och sätter stopp!!!

onsdag 2 februari 2011

Ackord & noter!

Oj, oj, oj i dag har vi övat på gitarrer, piano och diverse andra instrument...roligt, roligt! Marie gick i genom olika ackord och dess uppbyggnad. Vi räknade halva toner och fick lära oss hur det ser ut när de höjs eller sänks och vad detta kallas (iss och ess). Vi gick igenom dur och moll-ackord samt septima och dima-ackord (det snurrar i huvudet just nu men det ska nog få sjunka in lite bara). Känns fantastiskt roligt att få lära sig detta och dagens aktiviteter var mycket inspirerande och roliga!

Vi gjorde även en rolig lek där vi använde en stor "fallskärm" med olika färger i form av tårtbitar. På varje tårtbit låg det instrument markerade med samma färg. En person gick runt på fallskärmen medans vi andra satt vid varsin tårtbit och spelade på våra instrument när personen klev på vår färg. Koncentrationen låg på den personens fötter vilket kan vara bra om någon i en barngrupp är lite blyg och inte vill känna sig uttittad. Bra övning för att träna koncentation och turtagning då alla som ville fick gå uppe på fallskärmen. Musik spelade till detta och viktigt att tänka på kan vara att inte ha en varken för långsam eller för snabb låt då det kan vara svårt att hitta rytmen. Rolig lek var det! Alternativ till denna lek kan vara att använda sig av färgkort som hålls upp i olika konstilationer av en person, där de andra då ska spela på valda instrument när ens färgbild hålls upp. Blir en fin orkester!