Hejhopp!
I dag har varit en rolig och fartfylld förmiddag med sång, dans och teori varvat! Vi började med att gå igenom HELHETEN, vilket i stort sett betyder att man tutar och kör. Man drar i gång en låt och väntar på att de andra ska haja och haka på eftersom. Marie började med låten..."Gubben Qvist" och vi sjöng med efter några gånger. Barn fattar galoppen fortare än vi och vad det beror på hade vi olika teorier om, kanske att de är mer "här och nu" och inte tänker på en massa andra saker.
Vi pratade om LJUSA OCH MÖRKA RÖSTER Barn har kortare stämband vilket resulterar i en ljusare röst och tvärtom för oss vuxna. Viktigt är att hitta en balans där det känns bra för alla att sjunga och även ett bra tempo som varken är för snabbt eller för långsamt. Vidare frågade Marie om vi talar annorlunda till ett barn än till en vuxen och svaret blev Ja! Man talar ofta mjukare och ljusare. Något att tänka på är att den melodi vi har i det vi säger förmedlar nästan mer än orden. Jag kom och tänka på om vi talar olika till flickor och pojkar?!
Alla kan sjunga! Men alla kanske inte kan bli musikal-artister eller popsnören. Det finns muskler i halsen som går att träna upp men många gånger är det nog vår osäkerhet som gör att vi inte tror att vi kan sjunga. Vi vågar inte av rädslan att det ska bli fel eller låta tokigt. Givetvis skall vi som pedagoger (och föräldrar) uppmuntra och berömma barnen när det gäller sång och musik men kanske inte till vilket pris som helst. Vi kan ju vägleda och visa på andra saker som vi tror barnet skulle tycka om och vara bra på. Vi pratade om de stackare som söker till idol i tron att de kan sjunga jätte bra för att närmsta omgivningen uppmuntrat dem att söka, istället blir de då hånade och nedtryckta. Men alla borde sjunga då det i kroppen bildas endorfiner som gör oss lyckliga inombords, strunt samma hur det låter!
Marie pratade om MOTIV/ OSTINATO, vilket betyder upprepning. Vi sjöng..."bom bom dang dang rada gosch gosch"...vi klappade två gånger på knäna, två på magen, två på axlarna och två på huvudet i takt med denna melodi. Vi sjöng även STÄMMOR, vilket betyder att en del av gruppen sjunger..."bom bom dang dang"... medans de andra sjunger texten... "titta i luften vad som flyger..."
Marie pratade om UNISONT, då alla sjunger tillsammans. Vidare gick hon igenom FRAVIS och HÄRMA/EKO. Detta testade vi och då sjöng först Marie en vers två gånger sedan härmade vi och sjöng lika dant efter henne.
Vi diskuterade att det är viktigt att barnen förstår handlingen i en låttext och kan se helheten. Man kanske kan börja med att läsa texten tillsammans med barnen. En del ord som vi tar för givet kan vara svåra att förstå för ett barn, exempel på detta: helgdagsrock och söndagskjol.
RIMORD är när det helt enkelt rimmar i låttexten. Vi sjöng en rim-sång som hette "tycker du att ägg är gott..." Vi använde oss även av bilder till denna sång för att göra den än mer tydlig och visualisera texten. Detta kan vara bra om man har ett barn med annat modersmål än svenska men även ett bra sätt att tydliggöra för alla barn.
Marie pratade om GLÖMORD där man medvetet byter ut ord i en sång mot något annat för att befästa texten. Barnen reagerar absolut och rättar. Man kan göra det lite tokigt så det blir kul. Ett annat tips är att börja lära barnen refrengen i en låt och sedan ta verserna eftersom. Här sjöng vi om häxan som glömt smörja sin kvast och fick ta båten i stället.
RÖRELSER eller TECKEN är något som också gör texten mer levande och tydlig. Rörelser är mer sådana som man gör till exempelvis "krockodilen i bilen medan tecken eller tecken som stöd är just som det låter ett stöd. Du tecknar inte alla ord utan vissa utvalda. Detta kan vara en bra hjälp för vissa barn in behov av särskillt stöd men även här för de barn med svenska som andraspråk. Marie har dock upplevt att många barn glömmer av att sjunga och bara koncentrerar sig på att teckna och då får man kanske lägga tecknandet på is ett tag. Man kan återuppta det igen efter ett tag, helt enkelt laborera med detta lite. Kan också vara bra att tänka på att det kan vara svårt att hinna med att teckna till vissa upptempo- låtar.
Viktigt att tänka på att variera sig under sin musikstund med barnen! Kan bli långtråkigt och jobbigt att bara sitta ner och sjunga under en längre stund. Väv in lite rörelse- lekar och dans. Glöm inte att ha roligt!!!
Här kommer lite smakprov på dagens bravader! Enjoy!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar