Oj, oj i dag har varit en händelserik dag med mycket roligheter på schemat! Alla studiegrupper har lett olika aktiviteter med övriga kursdeltagare och mycket tips och ideer har vi samlat på oss!
Till att börja med har jag fått ett tips på hur man kan dela in barn i olika smågrupper. Man låter barnen dra varsin lapp ur exempelvis en hatt, på lapparna står det olika djur. Barnen skall sedan gå omkring och hälsa på varandra med sina djurs läten och när man hittar en kompis som låter likadant krokar man arm och hälsar vidare tills man blivit en liten grupp! Bra sätt att dela in barnen, där ingen känner sig orättvist behandlad!
En av grupperna i dag började med att presentera en stor, grön, snäll kompis...nämligen elefanten som inte kunde dansa i takt! (Bra sätt att väcka nyfikenhet hos barnen och fånga deras intresse!) Vi gick i ring runt elefanten och sjöng "Mors lilla Olle..." efter att sången var slut sa en av ledarna att nu var björnen trött och ville sova, varpå en av dem lade sig och sov mitt i ringen. Sedan började vi sjunga "Björnen sover..." Detta var en icke verbal instruktion, man vävde här in övergångarna mella de olika lekarna/sångerna! Smart när man riskerar att tappa barnens koncentaration pga för mycket instruktioner och information.
Vi diskuterade Maries "3- gånger regel", där man helt enkelt sjunger samma text tre gånger. Detta för att texten skall sitta och att alla skall hänga med i eventuella rörelser till. Man kan sjunga "lilla spindel" och "stora spindel"...och variera sig på så vis! När man presenterar nya moment för barnen är det bättre att vara övertydlig och inte skynda!
Vi skulle till en aktivitet välja instrument och ett tips är då att låta barnen välja ett allt eftersom något att pedagogens påståenden stämmer överens med barnet. Exempel..."alla som ätit gröt till frukost idag"...eller "alla som har något grönt på sig i dag"...osv Detta för att det inte skall bli kaos när alla skall välja samtidigt!
Vi fick gå omkring i rummet och spela på våra instrument till musik, vi skulle röra oss till musiken. När musiken stannade skulle vi antingen hitta någon med samma färg på instrumentet eller bilda en grupp med ett instrument av varje färg. I bland skulle vi hoppa till varandra eller smyga osv. Detta kan vara ett bra tillfälle att ge barnen inflytande och låta de bestämma hur alla skall förflytta sig.
En grupp hade temat "känslor". Vi sjöng en känslo-blues och till denna sången valde gruppen att visualisera känslorna med bilder på olika ansiktsuttryck. Detta blir väldigt tydligt för barnen och lättare att koppla ihop känslornas namn med hur man känner sig. Vi diskuterade även hur olika tempo passar till de olika känslorna...exempelvis ledsen och trött passar med ett lite långsammare tempo medan glad eller arg passar med ett snabbare!
Vi som förskollärare har fått lära oss att vi hela tiden måste argumentera och försvara vårt val av yrke. Samma gäller med ämnet estetik eller musik. Vi måste veta och kunna framföra vikten av detta ämne då vi blir ifrågasatta. Många tror att det bara är lek och inget viktigt för barnen mer än att det är roligt. Som ni sett ovan finns det oändligt mycket man kan göra med barnen när det gäller estetik. Årstider, färger, matematik, känslor, samarbete, språket och mycket mycket mer! Så många ämnen och så mycket barnen utvecklar genom dessa sånger och lekar mm.
Följande står i läroplanen för förskolan Lpfö-98:
"Att skapa och kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer såsom bild, sång och musik, drama, rytmik, dans och rörelse liksom med hjälp av tal- och skriftspråk utgör både innehåll och metod i förskolans strävan att främja barns utveckling och lärande." (s.6)
Vi anser att vi genom att arbeta mycket med musik i förskola/ skola förebygger exempelvis åtgärdsprogram längre fram i barnens utveckling.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar