torsdag 31 mars 2011

Åter vfu & egen musikaktivitet!

Dags för min andra musikaktivitet vilken bestod i en liten musiksamling!

Momentplanering

Vad:
Musiksamling bestående av tre sånger med spel på instrument och rörelser till.

Första sången heter "Tingelingelinge, tåget far" och går så här:

Tingelingelinge tåget far
ut i vida världen

den som femtio öre har
får följa med på färden

se Albin, se Albin
nu löser han biljett

och nu stiger han på
och så kan tåget gå

Andra sången heter "Bom bom, bom bom" och går så här:

Bom bom, bom bom
låter stora trumman

tick tack, tick tack
klockan går

dripp dropp, dripp dropp
regnet faller sakta

dunk dunk, dunk dunk
hjärtat slår

Sista sången heter ”Färgerna” och går så här:



1. Röd, röd, röd är mössan på mitt huvud,
röd, röd, röd är rocken som jag bär.
Allt som är rött det tycker jag är vackert
för min lilla vän är brandsoldat.

2. Grön, grön, grön är mössan på mitt huvud,
grön, grön, grön är rocken som jag bär.
Allt som är grönt det tycker jag är vackert
för min lilla vän är jägare.

3. Blå, blå, blå är mössan på mitt huvud,
blå, blå, blå är rocken som jag bär.
Allt som är blått det tycker jag är vackert
för min lilla vän är snickare.

4. Vit, vit, vit är mössan på mitt huvud,
vit, vit, vit är rocken som jag bär.
Allt som är vitt det tycker jag är vackert
för min lilla vän är bagare.

5. Svart, svart, svart är mössan på mitt huvud,
svart, svart, svart är rocken som jag bär.
Allt som är svart det tycker jag är vackert
för min lilla vän är sotare.


Hur:
Närvarande var jag, min handledare och fem barn i åldern 2,5 år.Vi befann oss i en stor lekhall där jag samlade alla barnen i en "pöl". Jag frågade barnen vad de trodde att jag var för något...jo ett litet tåg sa jag som skulle ge mig ut i vida världen och hoppades att någon skulle vilja lösa biljett och följa med på färden! Jag tuffade runt och sjöng "tinge linge linge linge tåget far ut i vida världen...". När jag kom till "se Albin se Albin...nu löser han biljett...osv" så sträckte jag ut handen och första barnet följde med mig i ett tåg. Andra sången var "Bom bom bom bom, låter stora trumman..." en trumma skickades runt och alla barn fick spela varsin gång till denna sången. Sist sjöng vi sången "Färgerna" och till denna fick barnen varsin marackas i olika färger där tanken var att det barnet med aktuell färg skulle spela när vi sjöng om den färgen.

Varför:
Alla tre momenten utmanar barnen att våga agera inför sina kompisar, även känna rytm och takt. I sista momentet vävdes färgerna in och turtagning samt uppmärksamhet. Lpfö98 (2010, s. 7) så står det bland annat att det är viktigt "Att skapa och kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer såsom bild, sång och musik..."

Utvärdering:
Jag tyckte att jag fångade barnens intresse i början när jag var ett litet tåg och första momentet började bra. När andra barnet skulle följa med i tåget blev denne lite blyg och ville inte, tyvärr smittade detta av sig! Det slutade med att min handledare fick haka på och så fick tåget stanna där.Så här i efterhand funderar jag på hur jag skulle kunna ha gjort på annat sätt så att de inte kände sig så utpekade? Det kändes också som om lekhallen var onödigt stor och kanske lite otrygg.

Nästa sång däremot ville alla vara med på och att få trumma var jätte uppskattat, dock glömde de av att sjunga för de var så intresserade av trumman.Jag var förvånad över hur de flesta av barnen faktiskt trummade i takt till sången!När jag tog fram trumman och frågade "vad kan det här vara för något?"..."kan det vara en pall?" så visste barnen att det var en trumma och detta även om min trumma var personligt gjord och ganska färgglad och inte hade utseende som en typisk trumma.

Sista sången blev väl inte riktigt som jag tänkt mig eftersom alla barnen spelade till alla verserna men jag försökte uppmärksamma färgerna och vem som hade vilken färg osv. Barnen tyckte det var väldigt roligt att spela på marackas och sjöng med i sången eftersom den var bekant för dem sen innan. När samlingen var slut ville såklart inte en del av barnen lämna ifrån sig sina instrument (något jag inte tänkt på att förvarna om) vilket jag tänker göra nästa gång då jag kör samma samling i gen fast i ett mindre rum på avdelningen och med lite ändringar.

ANDRA GÅNGEN MED SAMMA AKTIVITET!

Ja som sagt, jag gjorde om samma aktivitet i gen efter några dagar men då i ett av rummen på avdelningen som var betydligt mindre. Jag samlade samma barn men tog med barnen i tåget i en annan ordning utefter personlighet (hur jag visste att de vågade). Denna gången följde alla barnen med i tåget och de som jag tyckte det var jätte kul! Kanske gjorde rumsstorleken att de kände sig mer trygga och att de varit med om samma aktivitet tidigare och visste vad som skulle hända!? De andra två sångerna gick på samma vis som förra gången men jag hade nu förberett barnen på att "efter denna sången skall ni få lägga ifrån er era instrument i korgen", vilket var kanon då alla lämnade. De pratade även denna gången spontant på eget iniativ om färgerna på instrumenten, även om det inte blev rätt alla gånger så var de medvetna om att de hade olika färger och vad de kunde heta.

onsdag 30 mars 2011

Vfu & egen aktivitet!

Tjoho...vfu i dag med en egen planerad aktivitet, nämligen "Bockarna Bruse".




Vad

En sång och sago-samling med fem barn i åldern 2,5 år.

Hur

Jag samlade barnen i ett av rummen på avdelningen och tog fram min påse med Bockarna Bruse. Jag började med att berätta vem som var den lilla bocken Bruse, mellan bocken och den stora bocken. Jag visade trollet och förklarade i stora drag vad bockarna skulle göra (gå över bron för att äta gräs osv). Jag läste sagan först med stor inlevelse och med förställd röst, lilla bocken med pipig, ljus röst och stora bocken med mörk, mullrig röst osv. Sedan sjöng vi sången om Bockarna Bruse tillsammans två gånger.

Varför

Jag ville förmedla en handling av en saga på olika vis och förtydliga den med figurer. Vidare tyckte jag det skulle vara intressant att se hur barnen reagerade på röständringen. Jag ville även få in matematik och begrepp som liten, större, störst, under, över osv. I Lpfö98 (2010, s. 10) står att förskolan ska sträva efter att varje barn "utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp".

Utvärdering

Det här var en rolig aktivitet att utföra och jag lyckades fånga barnen! Genom att först förklara vad det var för figurer och vad de skulle göra så tror jag att många av barnen lättare förstod handlingen än om vi direkt bara sjungit den tillsammans. Att sedan berätta den med sådan inlevelse och förstärka begreppen jag nämnt tidigare anser jag ger en större förståelse för innebörden av dessa begrepp. Jag märkte att jag fick med mig barnen för när jag läste STORA Bocken Bruse så sträckte något barn på sig och ett annat rynkade pannan som om det tog i, motsats effekt var det när jag läste om den lilla bocken då något barn sjönk i hop och höjde på ögonbrynen. Detta tyckte jag var lite häftigt att se. Alla barnen sjöng med båda gångerna och efteråt ville de gärna titta och leka med figurerna. De bearbetade vad de sett och knuffade trollet ner från bron.

torsdag 17 mars 2011

Vår enkät!


Inledning:

Är musik viktigt i förskolan eller är det endast ett trevligt avbrott eller ett tidsfördriv i väntan på något annat? Enligt Jederlund (2002) kan vi genom att arbeta med musik, få in lärandeprocesser i barnens språk. Även Wiklund (2009) beskriver hur viktigt det är för barnen att få utveckla alla sina språk, då även de estetiska. Vidare menar författaren att barnen hittar sin identitet genom att få använda estetiska lärprocesser. Ämnet musik har alltså stor betydelse för barnens utveckling men hur ser pedagogerna på detta ämne och hur använder de sig av det tillsammans med barnen?

Bakgrund:

Begreppsförklaring:

Reliabilitet(1) handlar om pålitlighet, att om man går ut med samma undersökning igen så bör resultaten bli desamma.

Validitet(2) handlar om hur väl man mäter något, om det jag frågar efter är relevant för vad jag vill veta.

Signifikanstest är ett test av ett resultat och när värdet blir under 0,05 innebär det att resultatet är trovärdigt och att reliabiliteten är hög. Görs testet igen med samma enkät men till andra förskolor får även det resultatet ett likvärdigt signifikansvärde (Wahlgren 2005, s. 88).
Beskrivning av den undersökta gruppen:

Vårt syfte är att få veta hur musiken används i förskolor och hur pedagogerna ser på musiken, vi har valt att dela ut enkäter, som handlar om hur musik används i förskolan, i Borås kommun och kringliggande kommuner. För att få tillförlitlig information har vi gått ut med 40 stycken enkäter till pedagoger som arbetar i åtta olika förskolor. Enligt Trost (2007, s. 64) är det viktigt att alla pedagoger ska få samma förutsättning att fylla i enkäten därför lämnade vi ut alla enkäterna på morgonen och hämtade dem på eftermiddagen. Pedagogerna har olika utbildningar, har arbetat olika länge och arbetar med olika åldrar på barngrupperna och har även varierande storlekar på barngrupperna. Detta menar vi bidrar till att vår enkät har hög validitet. Förskolorna som vi har lämnat ut enkäterna på är där vi är eller har varit på verksamhetsförlagd utbildning, eller som vi på andra sätt har varit i kontakt med. Förskolorna är placerade både på landsbygd och i tätort, och barngrupperna är både flerspråkiga och enspråkiga.
Bortfallsanalys

Vi delade ut totalt 40 enkäter på åtta olika förskolor som pedagogerna fick fylla i, vi fick tillbaka 39 enkäter vilket betyder att vi fick ett bortfall. Detta anser Holfve-Sabel3 vara acceptabelt och att bortfall bör finnas med. På ett par frågor hade vi stora interna bortfall som vi misstänker bero på att de som svarade på enkäten missförstod eller misstolkade frågorna genom att de fyllde i flera svarsalternativ. Vi använde formuleringar som ”vanligast” och ”oftast” och syftade då på att den svarande skulle fylla i ett av svarsalternativen. På första frågan där vi hade stora interna bortfall skulle de svarande fylla i den vanligaste storleken på barngruppen vid en musikaktivitet, där hade 13 pedagoger av 39 svarande fyllt i mer än en angiven storlek på barngrupp. Andra frågan som vi hade stora interna bortfall på var där vi bad dem fylla i när musikaktiviteten oftast inföll om det var på morgon, förmiddag, lunch eller eftermiddag, där hade vi hela 16 bortfall vilket innebär att 41 procent av de svarande hade misstolkat frågan. Vi antar att frågan feltolkades på så sätt att pedagogerna istället fyllde i alla tider de använde sig utav musik under dagen. En annan fråga som vi hade ett ganska stort bortfall på, var där de skulle fylla i hur länge varje planerad musikaktivitet höll på, där hade vi ett bortfall på 15 procent på vilket motsvarar 6 svarande. Vi hade där fyra olika alternativ, och nu i efterhand har vi kommit på att vi skulle ha frågat efter hur länge varje planerad musikaktivitet höll på i genomsnitt för att på så sätt undvika missförstånd.

Etiska forskningsprinciper:
 
De fyra etiska forskningsprinciperna är informationskravet, samtyckeskravet, konfidentialitetskravet och nyttjandekravet (Vetenskapsrådet, 2002).


Informationskravet är då vi informerar om projektet, vad som gäller och att deltagandet är frivilligt (Vetenskapsrådet, 2002). Vi informerade per brev varje pedagog om vårat projektarbete om musik i förskolan och utifrån det fick pedagogerna välja om de ville delta.


Med samtyckeskravet menas att varje individ har rätt att bestämma över sin medverkan, om de vill eller inte vill vara med (Vetenskapsrådet, 2002). Pedagogerna fick information om enkätens innehåll och de fick själva välja om de ville delta i studien.


Konfidentialitetskravet är att pedagogerna är anonyma och informationen förvaras oåtkomligt för andra (Vetenskapsrådet, 2002). Varje enkät var anonym då pedagogerna inte behövde skriva sina namn.


I nyttjandekravet påpekas att informationen vi samlat in bara får användas för forskningens ändamål i denna studie (Vetenskapsrådet, 2002). Materialet kommer inte att lämna Högskolan.

Resultat:

Vår inledande fråga i enkäten handlade om pedagogerna ansåg att musik i förskolan var viktigt eller inte. Resultatet visar att alla 39 pedagoger i förskolan anser att musik är viktigt. I vår sista fråga bad vi pedagogerna fylla i vad musik är för dem och hade då viktigt som ett alternativ. Det visade sig att åtta pedagoger inte kryssade i alternativet viktigt. De flesta pedagoger, 82 % ansåg att det fanns tillräcklig kompetens i arbetslaget för att arbeta med musik i barngruppen medan färre pedagoger, 64 % litade på sin egen kompetens. Nära hälften (41 %) av pedagogerna kan hantera ett instrument som till exempel gitarr eller piano.

(1) Holfve-Sabel, Mary-Anne Enkät och kvantitativ metod Högskolan i Borås den 7 mars 2011
(2) Holfve-Sabel, Mary-Anne Enkät och kvantitativ metod Högskolan i Borås den 7 mars 2011

(3) Holfve-Sabel, Mary-Anne Enkät och kvantitativ metod Högskolan i Borås den 7 mars 2011


Diskussion:

I Läroplanen för förskolan (Lpfö-98, reviderad 2010) står det under förskolans uppdrag:


”Att skapa och kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer såsom bild, sång och musik, drama, rytmik, dans och rörelse liksom med hjälp av tal- och skriftspråk utgör både innehåll och metod i förskolans strävan att främja barns utveckling och lärande.”(s.9)

Våra erfarenheter är att många pedagoger känner sig osäkra och okunniga inom ämnet musik, varvid de undviker eller begränsar de estetiska aktiviteterna med barnen. Vår undersökning visar att pedagogerna har en mindre tilltro till sin egen kompetens jämfört med arbetslagets kompetens. Att pedagogerna känner sig trygga i arbetslaget är en förutsättning för att arbeta estetiskt. Wiklund (2009) lyfter vikten av att barnen får möjlighet att ta del av olika estetiska uttrycksätt vilket bidrar till att barnen kan utveckla sin identitet.

I vår första fråga svarade alla 39 pedagoger att de ansåg att musik är viktigt i förskolan. I sista frågan var det 8 av 39 pedagoger som själva inte ansåg att musik är viktigt och därför inte kryssade i rutan ”viktigt”. Vår fråga löd ”Jag anser att musik är…”. De fick välja att kryssa bland tio olika alternativ vilka kunde upplevas som både positiva och negativ. Vi tolkade detta resultat som att även om pedagogerna själva inte menade att musik var viktigt så ansåg de att det var viktigt att arbeta med musik i förskolan. Vad vi egentligen ville få ut av denna frågan var hur pedagogerna anser att musik är för barnen. Vi skulle istället skrivit ” Jag anser att musik för barnen i förskolan är…”. Det kunde även varit intressant att lagt till ett utrymme för pedagogen att skriva ett eget alternativ. Av dessa tio alternativ så visade det sig att de flesta pedagogerna ansåg att musik är stimulerande, lugnande, lärande, viktigt och roligt. Vi gläds åt pedagogernas positiva syn på musik och vi ser fram emot att komma ut i verksamheten och få utvecklas vidare i detta område tillsammans med arbetslaget. Vi kan tydligt se i tabell 1, att Rim och ramsor, sång och lyssnande av cd-skiva är vanliga inslag i det dagliga arbetet med barnen. Detta stärks även av våra egna erfarenheter av exempelvis av Vfu (verksamhetsförlagda utbildning.)


Resultatet av vår enkät visar att de planerade musikaktiviteterna oftast pågår mellan 5 – 30 min, vilket överstämmer med våra egna erfarenheter. Vi anser att detta är en lagom tidsintervall för musikaktivitet för barnen i förskolan. Vi önskar att musiken ska vara ett större inslag i förskolan även i andra aktiviteter under dagen och Jederlund (2002) anser att om vi tänker och arbetar medvetet med musik så stimulerar det både barnens matematik och språkutveckling.

Vad vi kan utläsa från vår undersökning är att finns en stor spridning mellan förskolorna vad de gäller musiktimmar per vecka. Spridningen är från 1 timme till 12,5 timmar i veckan. Detta kan bero på att vissa pedagoger inte räknat med de spontana musikaktiviteterna som uppstår under dagen. För att få reda på om resultaten skulle bli detsamma om vi gick ut med samma enkät till några andra förskolor, gjorde vi ett signifikanstest på hur många timmar i veckan musik förekommer på de olika förskolorna. Vi fick fram ett genomsnitt på 2,9 timmar och signifikans värdet blev 0,043 och det innebär att resultatet är trovärdigt och att reliabiliteten är hög, samt om vi går ut med samma enkät igen skulle resultatet bli det samma (Wahlgren 2005, s. 88). Genomsnittet vi fick fram anser vi vara få timmar med tanke på hur många timmar barnen är i förskolan och med tanke på hur mycket barnen använder musik spontant genom att lyssna på cd skivor, barns spontansång och andra oplanerade musikaktiviteter.

41 procent av pedagogerna anser att de kan hantera ett eller flera instrument. Våra egna erfarenheter visar att pedagogerna sällan spelar instrument i barngrupp. En anledning till detta kan vara att brist på tillgång av instrument, men även att de ofta är en pedagog med mer erfarenhet till blir tilldelad ansvaret för musikspelandet, vilket resulterar i att dessa aktiviteter oftast uteblir då den ansvariga pedagogen inte är närvarande.

En klok man sa en gång…”Sjung hellre fel så det skvätter om det, än rätt så att det inte hörs” (Carlshamre, 2005). Detta menar vi gäller alla estetiska uttryckssätt.

lördag 5 mars 2011

Studiegrupper leder vald litteratur 2!

Hej!

Intensiv och innehållsrik dag i skolan i dag då alla studiegrupper har delat med sig av tips och ideer på lekar, sånger, danser och mycket mer som vi kan använda oss av tillsammans med barnen ute på förskolorna.

Första gruppen startade med en samlings-sång..."det är så härligt att va tillsammans..." bra för att skapa "vi-känsla" i barngruppen och kontinuitet. Vidare sjöng de sången"gullefjun", vilken var ganska svår och lång. Det kan då vara bra att först prata om innehållet i sången eller berätta den som en saga. Man kan också dramatisera den eller visa olika föremål för att visualisera och göra den ännu mer tydlig. Sedan sjöng gruppen " 5 små kycklingar hoppade i sängen"... jag tycker det kan vara bra att göra om texter lite och byta ord efter exempelvis tema. Ett annat exempel på en omgjord sång som gruppen presenterade var "var bor du lilla kyckling...i ett ägg"...så här gick den:


(Melodi: Var bor du lilla råtta?)
- Var bor du lilla kyckling?
- I ett ägg.
- Hur kom du ut ur skalet?
- Genom dess vägg.
- Vad heter då din mamma?
- Hönan Rut.
- Och din stolta pappa?
- Tuppen Knut.
- Vad gör du hela dagen?
- Skojar mest.
- Vad heter då din kompis som är bäst?
- Han heter lilla Gullet gul som jag.
- Vi leker alltid lekar varje dag. 



Vår grupp hade årstidena som tema. Sanna och Marie började med att prata om vilka årstider som finns och vilka månader som hör till vilka årstider. Men först läste de en dikt och så fick de andra gissa vilket temat var, dikten gick så här:


JANUARI FROST OCH SNÖ, NÄVEN KALL OCH NÄSAN RÖD

FEBRUARI SLASK OCH REGN, PARAPLYET GER OSS HÄGN

MARS ÄR MOLN OCH VIND I DANS, LÄ FINNS INTE NÅGONSTANS

APRIL BLOMMOR KNOPPAS I APRIL, SNART SKALL LÄRKAN SLÅ SIN DRILL

MAJ SMÅ MJUKA VITA LAMM, I VÅR HAGE HOPPAR FRAM
 
JUNI LILJA ROS TULPAN, VI KAN PLOCKA HELA DAN

JULI ÅSKA KVAVT OCH HETT PLÖTSLIGT REGNAR DET EN SKVÄTT

AUGUSTIGÖRA RÄFSA HACKA KÖRA

SEPTEMBER ÄR OSS KÄR, GRANNA FRUKTER TRÄDEN BÄR.

OKTOBER ÄR DEN TID DÅ BARNEN SAMLA HASSELNÖTTERNA SOM RAMLA

GRÅ NOVEMBER BLÅSTEN TAR, ALLA LÖV SOM SITTER KVAR

DECEMBER KALL OCH MULEN MEN VAD GÖR DET ?


 -DÅ KOMMER JULEN

Fyra årstider placerades ut i fyra hörn, i form av runda papper i olika färg med årstidens namn på.  Vi skulle ställa sig vid den årstid vi fyllde år i och sedan fick vi räkna hur många som stod vid varje årstid, vilken hade flest, vilken hade minst antal osv. Vidare pratade de om hur man känner sig i de olika årstiderna...vintern kall osv. Viktigt är att tänka på hur vi presenterar de olika årstiderna och inte anta att alla tycker som jag eller förmedla negativa känslor om någon av dem. Sedan dansade vi till en skiva som heter "Cirkus hoppa lång" och en låt om alla årstiderna. Här skulle man dansa som man kände sig på våren, sommaren, hösten och vintern. 


I läroplanen för förskolan (Lpfö-98) står det under förskolans uppdrag att:


"Barnen ska få möjligheter att utveckla sin förmåga att iaktta och reflektera. Förskolan ska vara en levande social och kulturell miljö som stimulerar barnen att ta initiativ och som utvecklar deras sociala och kommunikativa kompetens." (s.8)






Sist hade vi en massage-saga, jätte viktigt är då att barnen måste fråga sin kompis om den vill bli masserad, för det är inte alla som uppskattar det. Man får då gärna säga nej tack, inte i dag! Bra att tänka på är också att inte läsa för snabbt och att prata lugnt när man läser sagan. Kan också vara skönt att släcka ner i rummet. Med små barn kan man ta en saga som de känner igen..."imse vimse spindel" och göra rörelserna på ryggen. Så här gick vår saga: 


Det var en gång ett sommarland
där solen lyste varm och skön
och värmde alla blommorna och
träden, djuren och människorna.

Gör stora cirklar över hela ryggen.

En dag täcktes himlen av många stora,
tjocka moln. Så stora var molnen att
solen inte syntes mer.

Tryck med hela handflatan och vandra över ryggen.

Det började blåsa. Först lite grann och sedan
allt mer och mer. Det blåste upp till höststorm.
Träden vajade och bladen virvlade i vinden.

Låt fingertopparna stryka fritt som vinden över ryggen.

Det började regna. Regnet öste ner.
Det blev blött och stora vattenpölar överallt
som barnen hoppade i.

Trumma med fingertopparna över ryggen.

Sedan blev det kallare och vintern tog vid. Regnet
blev till snö. Mjuka snöflingor dalade sakta
till marken. Allting blev vitt och vackert
och det blev alldeles tyst.

Trumma lättare och långsammare.

Det enda man kunde se var en liten kissekatt
som klättrade upp...
och en till...
och en till som började spinna.

Vandra med två fingrar upp på ena sidan av ryggen till axeln. Upprepa andra sidan.
Klättra uppför ryggraden och nacken till huvudet. Cirkla med fingrarna i håret.

Där satt de tills vårsolen åter kikade fram och värmde upp jorden en gång till.

Stora cirklar över hela ryggen.

En annan grupp presenterade en lek som de kallade "katt och råtta", där en var katt och låg på golvet i mitten och endast vaknade när ett hårt slag på en trumma hördes. De andra var möss och hade olika sätt att ta sig fram på beroende på hur det spelades på trumman. Antingen skulle de smyga, hoppa eller springa snabbt. Alla som blev tagna blev katter och fick lägga sig tillsammans i mitten. Här kan man låta barnen själva få vara med och spela på trumman eller så kan man dela in barnen i olika grupper så som: smygmössen, springmössen eller hoppmössen och då får endast de röra sig som hör sitt ljud på trumman. Viktigt är då att byta grupper så att alla får prova allt och röra sig lika mycket. 


I läroplanen för förskolan (Lpfö-98) står det under förskolans uppdrag att:


"Alla barn ska få erfara den tillfredsställelse det ger att göra framsteg, övervinna svårig­heter och att få uppleva sig vara en tillgång i gruppen." (s.7)

Vi gjorde även en lek där vi gick i en ring och turades om att rulla på en tärning som då visade olika sätt att ta sig fram på beroende på siffran. För att göra detta ännu tydligare för små barn kan tärningen visa bilder, och vill man göra det svårare kan man ha två tärningar och addera summorna...då måste man ha tolv olika sätt att ta sig fram på! Man kan antingen visa hur rörelserna ska se ut först så som exempelvis "robot" eller så så får barnen själva testa och komma på hur en robot rör sig. 


Vi har även dansat folkdans från andra länder vilket vi tyckte var väldigt svårt trots få röresler, vi kom fram till att barn ofta lär sig snabbare än oss och kanske har det att göra med att de inte är så hämmade eller har så mycket annat i tankarna hela tiden som vi vuxna? Kul att få in musik från andra kulturer!
En grupp välkommnade oss genom att en av dem var utklädd toll! Trollet tog var och en i handen och placerade ut oss i en ring på golvet, detta gjorde att alla blev sedda och fick ögonkontakt. Även denna grupp hade gjort om sånger så som "i ett hus i skogen slut, stora trollet tittar ut..." även en kanin och en älg var med och sjöng..."jag är en vanlig kanin" och "älgarna demonstrerar". Övergångarna mellan de olika sångerna flöt bra och det fanns en röd tråd...bra då det är lättare att hålla kvar barnens intresse. Härligt att dessa gruppmedlemmar vågade bjuda så på sig själva!



En annan grupp hade "dans-bingo". Vi fick alla en bingo-bricka med bokstäver på och ett hemligt litet kort med ett djur på samt djurets förts bokstav. Till musik fick vi dansa ihop med en kompis och efter att musiken tystnat hjälpas åt att hitta kompisens bokstav på sin egen bricka...musiken fortsatte och man dansade med en ny kompis tills någon fått bingo! Vi provade även att istället för att dansa försöka härma sitt djur så att kompisen kunde gissa vilket det var. Bra att samarbeta två och två samt att dansa med olika vänner (nödvändigt för att kunna få bingo!). 


I läroplanen för förskolan (Lpfö-98) står det under förskolans uppdrag att:


"Leken är viktig för barns utveckling och lärande. Ett medvetet bruk av leken för att främja varje barns utveckling och lärande ska prägla verksamheten i förskolan. I lekens och det lustfyllda lärandets olika former stimuleras fantasi, inlevelse, kommunikation och förmåga till symboliskt tänkande samt förmåga att samarbeta och lösa problem. Barnet kan i den skapande och gestaltande leken få möjligheter att uttrycka och bearbeta upplevelser, känslor och erfarenheter."(s.8)



Vad har jag då fått med mig från dagen aktiviteter?...förutom alla tips på roliga aktiviteter så är det viktigt att vara förberedd när man ska presentera något nytt för barnen, kunna text och melodi och så vidare. Detta gör annars att barnen också känner sig osäkra och att du som pedagog inte kan ha ögonkontakt utan måste hela tiden titta ner i ett häfte. Bjud på dig själv...endast dina egna hämningar sätter gränserna!!!


torsdag 3 mars 2011

Andra VFU dagen!

Hallojsan!

I dag har jag varit ute på min andra VFU dag! Jag har varit på en småbarns avdelning med barn i åldrarna 10 månader upp till två år. Jag har ännu inte hållt i någon musikaktivitet själv men tänkte i dag kolla hur pedagogerna väver in musik under dagen spontant. Det första jag uppmärksammade var att pedagogerna var snabba att haka på när något barn visade intresse eller började sjunga på någon sång. Några barn skulle gå bort till lekhallen som låg lite längre bort i byggnaden...de skulle då hålla varandra på axlarna och gå som ett tåg dit. Pedagogen började då sjunga "tingelingelinge tåget går...." och barnen sjöng med allt efter som. Efter en stund i lekhallen var det ett barn som pekade på cd-spelaren och sa ...Bamse och på ett kick var bamsegympan i full gång och alla små skuttade och dansade tillsammans med oss pedagoger. Vidare under dagen började pedagogerna spontant sjunga eller dansa med något eller några barn som nästan alltid hakade på! Även ute lockade en pedagog två små frusna ett och ett halvt åringar att sjunga "imse vimse..." samt göra rörelser till, även detta var barnen med på och de förut lite gnälliga och frusna barnen var nu sysselsatta och glada.

De har på min förskola en sångsamling varje dag blandat med andra aktiviteter. En dag i veckan har de rytmik och en dag mini röris. Både cd-spelare och gitarr är framme för jämnan och jag upplever att pedagogerna ofta spontant använder sig av musik, sång och dans tillsammans med barnen! "Gubben i lådan" är en favoritlek som utövas flera gånger varje dag...då sätter sig ett av barnen i en låda med en filt över huvudet och de andra sjunger..."gubben i lådan vad har du för dig..." och så är det nästes tur!

I läroplanen för förskolan (Lpfö-98) står det under förskolans uppdrag:


"Att skapa och kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer såsom bild, sång och musik, drama, rytmik, dans och rörelse liksom med hjälp av tal- och skriftspråk utgör både innehåll och metod i förskolans strävan att främja barns utveckling och lärande." (s.9)

tisdag 1 mars 2011

Tema & röda trådar!

Det finns mycket saker att fira och uppmärksamma under ett år i förskolan/skolan, vi funderade lite på vad och kom fram till följande:


Jag tror att man som pedagog får fundera på vad som känns mest aktuellt att lägga fokus på i den barngrupp man har för tillfället.

När man skall dra igång ett tema tillsammans med barnen kan det vara bra att välja en tidpunkt på dagen där barnen är pigga och fokuserade. Antingen väljer pedagogerna ett tema där barnen sedan får fundera över vad de vill veta mer om, (kanske i form av en mindmapp). Ett sätt att presentera ett tema och väcka intresse kan vara (som Marie gjorde) att spela två låtar och låta barnen gissa temat, vad tänker de på och vad får de för accosiationer. Därefter kan barnen delas in små forsknings- grupper för att ta reda på mer efter intresseområde.

 I läroplanen för förskolan (Lpfö-98) står det under Utveckling och Lärande att:

"Verksamheten ska bidra till att barnen utvecklar en förståelse för sig själva och sin omvärld. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra grunden för den pedagogiska verksamheten. Den ska utgå ifrån barnens erfarenheter, intressen, behov och åsikter. Flödet av barnens tankar och idéer ska tas till vara för att skapa mångfald i lärandet."(s.11)

Man kan även börja med en mindmapp där barnens funderingar kring vilket tema de vill ha diskuteras. Viktigt är dock att ta reda på vad vill vi ta upp, vad vill vi veta mer om och hur ska vi ta reda på detta? Undersaktta inte barnens ideer!I Lpfö98 (2010) står under barns inflytande att förskolläraren ska ansvara för "att alla barn får ett reellt inflytande på arbetssätt och verksamhetens innehåll" (s. 12). Temat "Banan" kan till en början verka begränsat och tråkigt men kan visa sig leda till ett enormt brett arbete med många nya insikter och lärdomar. Marie berättade om ett banan-tematarbete som hon och en annan pedagog bedrivit tillsammans med en klass tre, vilket visade sig bli enormt lyckat och givande. Bland annat fick de veta att bananer igentligen är en ört och att de finns i många olika färger. Bananerna behöver en temperatur på ca 30 grader för att växa och må bra. Frakten, hanteringen, besprutningen och mycket mer forskades det om. Barnen fick dessutom laga banan-recept och sjunga banan-sånger, göra studiebesök och tillsammans med pedagogerna författa en bok om bananer..."En banans liv". Ensast fantasin sätter gränserna! Så länge barnen visar intresse och vill veta mer är det ju bara att köra på!


Vidare står det i läroplanen för förskolan (Lpfö-98) att förskolan skall sträva efter att varje barn:

"utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv,utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och k­ommunicera med andra,"(s.12)

Detta anser jag att barnen utvecklar när man arbetar med tema och i smågrupper där man tvingas lyssna på varandras åsikter och får argumentera för sina egna samt samarbeta!

Avslutningsvis diskuterade vi tema inför vårt musikprojekt som går av stapeln v.17! Mycket ideer och tankar, roliga förslag var det...ser fram emot detta arbete!