torsdag 3 mars 2011

Andra VFU dagen!

Hallojsan!

I dag har jag varit ute på min andra VFU dag! Jag har varit på en småbarns avdelning med barn i åldrarna 10 månader upp till två år. Jag har ännu inte hållt i någon musikaktivitet själv men tänkte i dag kolla hur pedagogerna väver in musik under dagen spontant. Det första jag uppmärksammade var att pedagogerna var snabba att haka på när något barn visade intresse eller började sjunga på någon sång. Några barn skulle gå bort till lekhallen som låg lite längre bort i byggnaden...de skulle då hålla varandra på axlarna och gå som ett tåg dit. Pedagogen började då sjunga "tingelingelinge tåget går...." och barnen sjöng med allt efter som. Efter en stund i lekhallen var det ett barn som pekade på cd-spelaren och sa ...Bamse och på ett kick var bamsegympan i full gång och alla små skuttade och dansade tillsammans med oss pedagoger. Vidare under dagen började pedagogerna spontant sjunga eller dansa med något eller några barn som nästan alltid hakade på! Även ute lockade en pedagog två små frusna ett och ett halvt åringar att sjunga "imse vimse..." samt göra rörelser till, även detta var barnen med på och de förut lite gnälliga och frusna barnen var nu sysselsatta och glada.

De har på min förskola en sångsamling varje dag blandat med andra aktiviteter. En dag i veckan har de rytmik och en dag mini röris. Både cd-spelare och gitarr är framme för jämnan och jag upplever att pedagogerna ofta spontant använder sig av musik, sång och dans tillsammans med barnen! "Gubben i lådan" är en favoritlek som utövas flera gånger varje dag...då sätter sig ett av barnen i en låda med en filt över huvudet och de andra sjunger..."gubben i lådan vad har du för dig..." och så är det nästes tur!

I läroplanen för förskolan (Lpfö-98) står det under förskolans uppdrag:


"Att skapa och kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer såsom bild, sång och musik, drama, rytmik, dans och rörelse liksom med hjälp av tal- och skriftspråk utgör både innehåll och metod i förskolans strävan att främja barns utveckling och lärande." (s.9)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar