tisdag 1 mars 2011

Tema & röda trådar!

Det finns mycket saker att fira och uppmärksamma under ett år i förskolan/skolan, vi funderade lite på vad och kom fram till följande:


Jag tror att man som pedagog får fundera på vad som känns mest aktuellt att lägga fokus på i den barngrupp man har för tillfället.

När man skall dra igång ett tema tillsammans med barnen kan det vara bra att välja en tidpunkt på dagen där barnen är pigga och fokuserade. Antingen väljer pedagogerna ett tema där barnen sedan får fundera över vad de vill veta mer om, (kanske i form av en mindmapp). Ett sätt att presentera ett tema och väcka intresse kan vara (som Marie gjorde) att spela två låtar och låta barnen gissa temat, vad tänker de på och vad får de för accosiationer. Därefter kan barnen delas in små forsknings- grupper för att ta reda på mer efter intresseområde.

 I läroplanen för förskolan (Lpfö-98) står det under Utveckling och Lärande att:

"Verksamheten ska bidra till att barnen utvecklar en förståelse för sig själva och sin omvärld. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra grunden för den pedagogiska verksamheten. Den ska utgå ifrån barnens erfarenheter, intressen, behov och åsikter. Flödet av barnens tankar och idéer ska tas till vara för att skapa mångfald i lärandet."(s.11)

Man kan även börja med en mindmapp där barnens funderingar kring vilket tema de vill ha diskuteras. Viktigt är dock att ta reda på vad vill vi ta upp, vad vill vi veta mer om och hur ska vi ta reda på detta? Undersaktta inte barnens ideer!I Lpfö98 (2010) står under barns inflytande att förskolläraren ska ansvara för "att alla barn får ett reellt inflytande på arbetssätt och verksamhetens innehåll" (s. 12). Temat "Banan" kan till en början verka begränsat och tråkigt men kan visa sig leda till ett enormt brett arbete med många nya insikter och lärdomar. Marie berättade om ett banan-tematarbete som hon och en annan pedagog bedrivit tillsammans med en klass tre, vilket visade sig bli enormt lyckat och givande. Bland annat fick de veta att bananer igentligen är en ört och att de finns i många olika färger. Bananerna behöver en temperatur på ca 30 grader för att växa och må bra. Frakten, hanteringen, besprutningen och mycket mer forskades det om. Barnen fick dessutom laga banan-recept och sjunga banan-sånger, göra studiebesök och tillsammans med pedagogerna författa en bok om bananer..."En banans liv". Ensast fantasin sätter gränserna! Så länge barnen visar intresse och vill veta mer är det ju bara att köra på!


Vidare står det i läroplanen för förskolan (Lpfö-98) att förskolan skall sträva efter att varje barn:

"utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv,utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och k­ommunicera med andra,"(s.12)

Detta anser jag att barnen utvecklar när man arbetar med tema och i smågrupper där man tvingas lyssna på varandras åsikter och får argumentera för sina egna samt samarbeta!

Avslutningsvis diskuterade vi tema inför vårt musikprojekt som går av stapeln v.17! Mycket ideer och tankar, roliga förslag var det...ser fram emot detta arbete!

1 kommentar: